Bardzo czesto chorzy nie znosza w ogóle swiezych owoców ani grubych jarzyn

Badając kał po próbnej diecie Schmidt-Strassburgera na czarnym talerzu, można stwierdzić liczne drobne ziarnka komórek ziemniaczanych które w preparacie drobnowidowym, zabarwionym lugolem, barwią się ciemnoniebiesko. Obok nich stwierdza się liczne bakterie, zwane Clostrdiurn butyricum, zabarwione jodem niebiesko. Są to stosunkowo duże, wrzecionowate twory, leżące często w skupieniach. Obficie znajdują się także długie ziarniaki, czworniaki, komórki drożdżowe,. często także nici włoskowca (leptothrix). W rurkach Schmidt-Strassburgera w ciepłocie 37,5° po 24 godzinach stwierdza się bardzo obfity rozwój gazów, przy czym kał staje się bardzo silnie kwaśny. Postać przewlekła niestrawności jelitowej fermentacyjne) cechuje się okresami zwolnień i pogorszeń trwających od kilku dni do-paru tygodni. W okresie zwolnień chorzy nie czują się zazwyczaj zupełnie dobrze, gdyż istnieje zawsze skłonność do stolców papkowatych, do oddawania większej ilości gazów oraz od czasu do czasu przykre uczucie brzuchu, gniecenie, przemijające odbijania się i nudności. Bardzo często chorzy nie znoszą w ogóle świeżych owoców ani grubych jarzyn. Badanie przedmiotowe w okresie zwolnień nie wykrywa zwykle nic szczególnego, stolce mogą być zaparte. Rozpoznanie. [więcej w: laserowe obkurczanie pochwy, niacynamid, Depaletyzatory ]

Powiązane tematy z artykułem: Depaletyzatory laserowe obkurczanie pochwy niacynamid