Najczestsza przyczyna jest ostre przeladowanie przewodu pokarmowego.

Materiał łatwo fermentujący może dostawać się w dużej ilości do dolnej części jelita krętego i do kątnicy w różnych okolicznościach. Najczęstszą przyczyną jest ostre przeładowanie przewodu pokarmowego. świeżymi owocami; jarzynami, sałatkami i innymi pokarmami obfitującymi w węglowodany. Zwłaszcza łatwo powstaje bakteryjny rozkład węglowodanów w przypadkach zespolenia żołądkowo-jelitowego, kiedy do dolnej części jelita krętego dostają się szybciej pokarmy łatwo fermentujące. Przyczyną wzmożonego kiśnienia w jelitach może być także zawleczenie do przewodu trawiennego bardzo zjadliwych zarazków wywołujących fermentację. Źródłem takich zarazków może być np. gnojówka, używana do nawożenia jarzyn, jeżeli one nie zostaną dokładnie z niej oczyszczone. Dość częstą przyczyną niestrawności jelitowej fermentacyjnej bywa osiedlenie się bakterii w górnych częściach jelita czczego i nawet w żołądku. Spostrzega się to w przypadkach braku kwasu solnego w żołądku. Kiśnienie węglowodanów może u takich chorych nastąpić już w początkowej części jelita czczego, tam gdzie fermentacji u osób zdrowych nie ma. Wywołane przez to wzmożone ruchy robaczkowe jelit przyśpieszają dostanie się większej ilości węglowodanów do dolnej części jelita krętego i do kątnicy, gdzie kiśnienie odbywa się już w warunkach prawidłowych. Wzmożoną fermentację jelitową, przy tym już w górnej części jelita cienkiego, spostrzega się także doraźnie po spożyciu dużej ilości pokarmów już fermentujących lub po wypiciu napoju fermentującego. Ta sprawa ni ma nic wspólnego ze stanowiska patogenetycznego z niestrawnością jelitową fermentacyjną. Objawy. [patrz też: ropowica dna jamy ustnej, cetuksymab, piramida zdrowego żywienia dla dzieci ]

Powiązane tematy z artykułem: cetuksymab piramida zdrowego żywienia dla dzieci ropowica dna jamy ustnej