NIESTRAWNOSC JELITOWA FERMENTACYJNA

NIESTRAWNOSĆ JELITOWA FERMENTACYJNĄ (DYSPEPSIA INTESTINALIS FERMENTATIVA) Określenie i wywód chorobowy. Przez miano: niestrawność jelitowa fermentacyjna rozumie się czynnościową, chorobę jelit polegającą wyłącznie na kiśnieniu węglowodanów w jelitach bez równoczesnego zaburzeni trawienia białka i tłuszczu, a objawiającą się klinicznie dużym wzdęciem brzucha i oddawaniem bardzo kwaśnych stolców z obfitą zawartością gazów. W warunkach prawidłowych skrobia zarówno wolna, jak i zawarta w komórkach roślinnych, których otoczka została już uszkodzona podczas przyrządzania pokarmu lub podczas trawienia w przewodzie pokarmowym, ulega przetrawieniu i wsysa się w górnej części jelita cienkiego. Jeżeli natomiast trzustka i jelito cienkie nie dostarczają dostatecznej ilości zaczynu diastatycznego, to węglowodany, przede wszystkim hemiceluloza i celuloza, dostają się w dużej ilości do dolnej części jelita cienkiego, kątnicy początkowej części okrężnicy wstępującej i zostają tutaj zaatakowane przez liczne bakterie, głównie przez pałeczki okrężnicy. Bakteryjny rozkład węglowodanów wiedzie do powstania kwasów organicznych, mianowicie kwasu kaprylowego, propionowego, walerianowego, mrówkowego i in. , przede wszystkim zaś octowego i masłowego, a nadto bezwonnych gazów, przeważnie dwutlenku węgla, w mniejszej ilości metanu i częściowo wodoru. Drażniąc błonę śluzową jelit kwasy wywołują wzmożenie ich ruchów robaczkowych; wskutek czego jelita szybko opróżniają się ze swej zawartości. [podobne: sprzątanie hal magazynowych, Pompy insulinowe, plastyka krocza ]

Powiązane tematy z artykułem: plastyka krocza Pompy insulinowe sprzątanie hal magazynowych