Po okresie glodowania przechodzimy stopniowo na diete bialkowo-tluszczowa

Po okresie głodowania przechodzimy stopniowo na dietę białkowo-tłuszczową, dodając węglowodany łatwo strawne l szybko ulegające wessaniu. Zaczynamy od cukru oraz dekstrynizowanej mączki dziecięcej, a następnie kontrolując stolce zezwalamy na sucharki i pokarmy z mąki pszennej, mąki owsianej i kukurydzowej. Ryż znoszą chorzy na niestrawność jelitową fermentacyjną zazwyczaj źle, zwłaszcza jeżeli nie jest on dostatecznie rozgotowany (nie jest miękki). Także bardzo źle znoszą chorzy mąkę ziemniaczaną, wobec czego nie zezwala się nawet- na miazgę ziemniaczaną. Mleko, dodane do innych potraw, nieraz nie pogarsza stanu chorych, natomiast samego mleka chorzy często nie znoszą. Mięso podaje się w niewielkiej ilości na raz, a to dla uniknięcia powstania niestrawności jelitowej gnilnej, hamowanej w warunkach prawidłowych przez fermentację węglowodanową. Nie zezwala się przez dłuższy czas na spożywanie ziemniaków, ogórków, sałaty, kapusty, jarzyn strączkowych, grzybów, świeżych owoców, razowego chleba, ani na picie napojów łatwo fermentujących, zwłaszcza piwa. [przypisy: kabiny toaletowe, gruz kruszony, dygestorium ]

Powiązane tematy z artykułem: dygestorium gruz kruszony kabiny toaletowe