Rokowanie w niestrawnosci jelitowej gnilnej jest pomyslne

Ze stanowiska klinicznego niestrawność gnilną cechują biegunki oddawaniem charakterystycznych stolców o bardzo przykrej gnilnej woni, zależnej przede wszystkim od metylomerkaptanu i siarkowodoru, o ciemnej barwie i odczynie wybitnie zasadowym. Pozostawiony na 24 godziny w rurkach Schmidt-Strassburgera w ciepłocie 37,5° kał ciemnieje jeszcze bardziej, a odczyn jego staje się bardziej zasadowy, natomiast gazów wytwarza się niewiele. Te cechy kału umożliwiają odróżnienie niestrawności gnilnej od niestrawności fermentacyjnej, brak zaś w stolcach śluzu i innych składników chorobowych (białych krwinek, krwi itd. ) – od choroby organicznej jelit. Rokowanie w niestrawności jelitowej gnilnej jest pomyślne, jeżeli usunie się przyczynę choroby. Leczenie w niestrawności jelitowej gnilnej jest przede wszystkim przyczynowe. Ponieważ gniciu ulega w jelitach nie tyle białko pokarmowe, ile wydzielina jelit, którą, wywołują nie dość rozdrobnione pokarmy, przeto poleca się podawać pożywienie w postaci papkowatej oraz płynnej i zwraca się uwagę, by chory dobrze je przeżuwał. Stanowczo nie zezwala się na surowe jarzyny (sałatę, ziemniaki, ogórki itd. ) i surowe owoce. Mięso może być spożywane w stanie mielonym, i to tylko dokładnie gotowane lub smażone. Wszelkie pokarmy, zwłaszcza zaś mięso, ryba, jaja, ser muszą być bezwarunkowo świeże. Z pokarmów białkowych najmniej ulega gniciu białko roślinne, zawarte w produktach zbożowych, a następnie w kolei coraz łatwiejszego gnicia idą kazeina, mięso i jaja. Toteż nie należy śpieszyć z zezwoleniem na spożywanie mięsa i jaj. [podobne: wzór skierowania na badania okresowe, vacu activ przeciwwskazania, centrum szczepień warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: centrum szczepień warszawa vacu activ przeciwwskazania wzór skierowania na badania okresowe