W okresie czynnosciowym sluzu w stolcach nie ma

Chorzy na niestrawność jelitową fermentacyjną uchodzą często za chorych na żołądek lub nerwy. Rozpoznać chorobę można dopiero na podstawie badania stolców po próbnej diecie Schmidt-Strassburgera, które wykrywa nienormalną kwaśną fermentację, bakterie wodochłonne oraz skrobię. W okresie czynnościowym śluzu w stolcach nie ma. -Rokowanie w ostrej postaci niestrawności jelitowej fermentacyjnej jest pomyślne, w przewlekłej łatwo powstają nawroty, chociaż i ta postać jest uleczalna. Choroba z czasem nieraz przechodzi w przewlekły nieżyt jelit, od którego wtenczas zależy rokowanie. Leczenie w postaci ostrej i przewlekłej niestrawności jelitowej fermentacyjnej ma za zadanie usunąć z pożywienia te węglowodany, które nie są na czas i całkowicie przetrawione w górnej części jelita cienkiego i są dostępne bakteriom znajdującym się w jelicie krętym oraz w kątnicy, a wywołującym kiśnienie. Podstawowa dieta powinna składać się z mięsa, masła i jaj oraz cukru. W postaci ostrej i w ciężkich przypadkach postaci przewlekłej poleca się rozpoczynać leczenie od głodowania przez 3 dni w tym czasie chory pozostaje w łóżku i otrzymuje kilka razy dziennie tylko małą ilość lekkiej herbaty bez mleka i bez cukru. Prócz tego, można w tym okresie stosować wlewania podskórne 510 cukru gronowego 1-2 razy dziennie po 1/2 litra lub dożylne wstrzykiwania 20-50 ml 2010 dekstrozy. [więcej w: szorowarka, szorowarki, odzież medyczna ]

Powiązane tematy z artykułem: odzież medyczna szorowarka szorowarki